Оброшинська сільська рада

Львівський район, Львівська область

Інтерв'ю з головою громади

Дата: 07.03.2024 10:56
Кількість переглядів: 382

Фото без описуІван Галич: «Коли наші Герої повернуться додому, вони повинні бачити, що ми не тратили час даремно»

Вже два роки в Україні триває повномасштабна війна, яку розв'язав північний сусід. Ворог намагається всіляко знищити будинки, школи, критичну інфраструктуру, стерти з лиця землі усе, чого нам вдалось досягнути за роки незалежності. Однак, незважаючи на усі труднощі, кожна громада намагається створити комфортні умови для своїх мешканців, працює над розвитком населених пунктів та всіляко підтримує наших мужніх захисників, які відважно боронять рідну землю. Однією із таких громад є Оброшинська, яка за останні роки роки зуміла зробити вагомий поступ у своєму розвитку.

- Головним стимулом є те, що війна рано чи пізно закінчиться перемогою, - говорить сільський голова Іван Борисович Галич, - і коли наші Герої повернуться додому, вони повинні бачити, що ми надаремно не тратили час. А допоки цього не сталось, нашим головним завданням є належна підтримка українських захисників, адже саме завдяки їм ми маємо змогу продовжувати розвиток наших територій. Приміром, минулого року на ЗСУ наша громада виділила 18 мільйонів гривень. Окрім цього, спільно з волонтерами, придбали, відремонтували та відправили на фронт чотири автомобілі та пожежну автоцистерну для військових з 24 ОМБр ім. короля Данила. За останній рік відвантажили на схід понад 20 тонн гуманітарної допомоги. Не забуваємо і про місцевих військових, яким виплатили близько пів мільйона гривень одноразової матеріальної допомоги. На жаль, маємо в громаді і загиблих, сім'ям яких надали допомоги на суму 200 тисяч гривень та допомогли в організації поховань.

  • - Минулого року ворожа ракета поцілила у житловий квартал вашої громади. У Ставчанах було пошкоджено та знищено декілька десятків житлових будинків та господарських споруд. Яка ситуація з постраждалими помешканнями сьогодні?

- Справді, внаслідок ракетного удару у цьому селі було цілком знищено три будинки і частково пошкоджено більше тридцяти. На сьогодні житлові помешкання переважно відновлені, але не у всіх. Користуючись нагодою, хочу щиро подякувати усім, хто оперативно відгукнувся на цю біду, зокрема ПП «Оліяр», нашому КП «Оброшин», окремим міжнародним організаціям, волонтерам та усім небайдужим мешканцям громади, які долучались в той чи інший спосіб. Постраждалим мешканцям уже надійшло відшкодування від держави, до якого додали ще й близько двох мільйонів гривень з місцевого бюджету.

  • - Підсумовуючи 2023 рік, що вдалось зробити у цей непростий час?

- Незважаючи на війну, минулого року ми успішно збільшили бюджет майже вдвічі, завдяки цьому відповідно і зробили більше. Завершено будівництво двохфункційного укриття на 300 людей у Ставчанах. Над ним облаштований майданчик для занять спортом. Це укриття відповідає усім сучасним вимогам, плануємо в подальшому там організувати роботу різноманітних гуртків. Реконструкцію укриттів провели й у Конопниці та Оброшині.

Значну роботу провели у Центрі первинної медико-санітарної допомоги (амбулаторія с. Оброшине). Тут завершили ремонт даху та термоізоляцію фасаду. Проведені внутрішні ремонтні роботи та реконструйовано під соціальний центр велике цокольне приміщення площею 400 кв.м. зі встановленням ліфта для людей з інвалідністю. Наша громада одна з небагатьох в Україні, яка потрапила у пілотний проєкт Життєстійкості, який фінансується з державного бюджету та забезпечує роботу психолога, соціального менеджера та соціального працівника. Вже сьогодні вони готові надати підтримку людям з інвалідністю, військовим чи внутрішньо переміщеним особам. Є облаштована кухня, пральня, вбиральні з душовими кабінами, робочі кабінети та актовий зал.

Ще одним вагомим нашим досягненням за минулий рік є те, що у громаді запрацював ЦНАП, де надають мешканцям громади понад дві сотні адміністративних послуг. Створені віддалені робочі місця для працівників ЦНАП в Ставчанах та Конопниці.

Окрім цього, завершили внутрішні ремонтні роботи в приміщенні Оброшинської дитячої мистецької школи. Виконано ремонт даху Народного дому у селі Ставчани. У Конопницькій школі провели утеплення даху, гідроізоляцію фундаменту, замінили вхідні двері. У Ставчанах (вулиця Стуса) встановили новий трансформатор. Щодо електрики, то хочу сказати, що забезпечили трьома потужними автоматичними генераторами наші важливі комунальні заклади. Для їх встановлення ми облаштували відповідні площадки і тепер в разі відсутності світла ніхто не бігає заправляти чи запускати генератори, а все відбувається автоматично.

Спільно з ЛОВА облаштували новий тротуар (понад 700 м) з відбійниками та громадськими зупинками по вулиці Миру в Оброшине. У цьому ж населеному пункті проведено капітальний ремонт доріг вулиць Зелена, частини вул. Шевченка, пр. Вольського. У Ставчанах та Конопниці продовжили ремонт центральних вул. Кривоноса та Івасюка.

Працівники нашого комунального господарства, в рамках проекту USAID «Говерла», отримали новий екскаватор, який допомагає у виконанні господарських робіт.

Активно працює наше КП «Оброшин». Відремонтовано дах в частині багатоповерхівки №6 та №8 на проспекті Вольського, а також замінено внутрішньобудинкові мережі водопостачання у будинку №7 цього ж проспекту. Дооблаштовано вуличне освітлення в Конопниці по вул. Дорошенка, на частині вулиць Дзеркальна, Шевченка. В Оброшині - по вул. Гоголя. Закуплено та замінено 3 насоси на усіх свердловинах.

Виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво нової мережі водопостачання по вул. Городоцькій-Л.Українки-Миколайчука-Шептицького-Франка-Рудницького в Конопниці та по вул. Б. Хмельницького в Оброшині.

У громаді впроваджено систему електронного документообігу. До речі, серед 73 громад області, ми у першій п’ятірці.

Серед важливих подій минулого року є й відкриття Поліцейської станції та представлено Поліцейського офіцера громади, якого забезпечили службовим приміщенням та автомобілем.

Для потреб наших мешканців придбали електрокардіограф та автоматичний зовнішній дефібрилятор.

Окремо хотів би згадати про місцеву Добровільну пожежну команду. За минулий рік хлопці здійснили 15 виїздів. Наші добровольці є однією з кращих пожежних команд області. Вони постійно проходять різноманітні навчання та тренінги. Коли минулого року сталась жахлива трагедія у Ставчанах, саме вони прибули першими на місце потрапляння ракети. Надали першу домедичну допомогу постраждалим, забезпечили заходи безпеки, відключивши газ у зруйнованих будинках. Приємно, що у 2023 році учасниками ДПК за нашої підтримки вдалось обладнати пожежне депо, де хлопці мають усе необхідне обладнання та сучасний пожежний багатофункційний автомобіль, який нам подарували партнери з Німеччини. Керівництво ДСНС високо оцінює професіоналізм хлопців, тож хочу подякувати їм за їхню ініціативу та самовіддачу у цій волонтерській роботі. Також ми відкрили клас Безпеки, де діти мають можливість ознайомитись з базовими навиками медицини, пожежогасіння та безпеки життя.

Приділяємо увагу освіті. У громаді розпочав курсувати новий придбаний шкільний автобус та довозити школярів до Оброшинського ЗЗСО. У школи в Ставчанах та Оброшино в межах проекту з Міжнародним надзвичайним фондом допомоги дітям при ООН (ЮНІСЕФ) було закуплено електричні плити, посудомийні машини, стелажі, міксери, посуд, столові набори. У рамках співпраці із Львівським ІТ кластером три школи громади отримали wi-fi роутери в укриття.

Важливим є й культурне життя громади. За минулий рік було організовано та проведено понад десять благодійних концертів. Спільно із підприємцями з нагоди 50-річчя Оброшинської дитячої мистецької школи колективу подарували нові сучасні музичні інструменти. Для народного драматичного театру "Оборіг" та народного хорового колективу "Конопничанка" закупили нові костюми. У бібліотеки громади закупили понад дві сотні книг різноманітних авторів.

Наша дитячо-юнацька спортивна школа "Надія" провела понад тридцять спортивних заходів, зокрема ІІ дитячо-юнацьку Спартакіаду. Для юних спортсменів закупили тенісні столи, футбольні м'ячі, сітки, інвентар для стрільби з лука.

Маємо ще чимало планів та задумів, які хочемо реалізувати, якщо безпекова ситуація в країні цьому сприятиме та будуть інші можливості.

  • - Над чим зараз працюєте?

- Рік розпочали з допомоги військовим. На першій сесії виділили один мільйон гривень для наших захисників. Хочу аби така допомога була систематичною.

Зараз чекаємо на результат міжнародного конкурс, на який ми подали проект будівництва очисних споруд. Також ми подались на німецький проект щодо енергоефективного опалення для Народного дому Оброшина. Маємо співпрацю з Європейським інвестиційним банком щодо капітального ремонту цього культурного закладу, тож сподіваюсь, що ці роботи вдасться провести в комплексі. Ремонти і реконструкції Народних домів плануємо провести і у інших селах громади. Наші діти заслуговують займатись в належних умовах.

У Ставчанах плануємо продовжити будівництво садочка. Його, перш за все, потрібно накрити, аби зберегти уже зроблену добудову. Завершуємо процедуру реєстрації правоустановчих документів та уточнення ПКД. За кошти інвестора плануємо будівництво мультифункціонального спортивного майданчика в с. Конопниця.

Продовжуватимемо облаштування придорожніх ровів, розчищення придорожніх смуг, щоб покращити водовідведення на місцевих автошляхах.

Є проблема з укриттям в Оброшинському садочку, тож зараз розглядаємо можливість будівництва нового укриття на території ДНЗ.

Плануємо розглянути питання щодо історичної назви села Оброшине. Сподіваюсь, дійдемо до спільної думки з місцевими мешканцями та повернемо селу історичну назву.

Роботи є чимало, головне всіляко та вагомо надалі підтримувати наших захисників, бо саме завдяки їм ми можемо працювати, розвиватись та втілювати у життя усі задуми. Переконаний, що незабаром наші Герої повернуться додому з перемогою, а ми зможемо показати їм позитивні зміни в громаді, які вдалось реалізувати.

Ігор Салабай

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь