Оброшинська сільська рада

Львівський район, Львівська область

Щодо зарплат працівників Оброшинської сільської ради

Дата: 21.02.2024 19:26
Кількість переглядів: 270

Фото без опису18 лютого голова Оброшинської громади Іван Галич прозвітував за виконану роботу у минулому році. Окрім господарських питань, були питання про зарплати працівників сільської ради. Голова громади докладніше розповів, які ж зарплати у працівників та від чого залежить розмір оплати праці працівника органу місцевого самоврядування.

- Дані про доходи окремих працівників сільської ради були висвітлені у місцевих Вайбер-групах. Наприклад, де голова громади задекларував за рік дохід у розмірі 627 470 грн, який поділили на 12, щоб отримати середньомісячну зарплату. Чи відповідають ці цифри дійсності?

- Ні, не відповідають. Висвітлені цифри взято із публічних декларацій. Але! Не враховано оподаткування (19,5% від задекларованої суми), яке відраховується в місцевий та державний бюджети і не отримується працівниками. Також, ця задекларована сума включає одноразові виплати, зокрема, допомогу на оздоровлення, яку державний службовець отримує 1 раз на рік при відпустці.

Тобто, якщо по факту підрахувати реальну середньомісячну заробітню плату працівників сільської ради за 2022 рік (за мінусом оподаткування та одноразової виплати), потрібно від суми зазначеної в декларації відняти 19,5%, та поділити на 13. Так, до прикладу, моя середньомісячна зарплата, як керівника громади за 2022 рік становила 38 855 тис. грн. (зі всіма надбавками та преміями). Головний спеціаліст отримував в середньому – 16 тис. грн. Тобто, можна сказати що у 2022 році, зарплати в раді були в межах від 14 до 39 тис. грн. (зі всіма надбавками та преміями).

Разом з тим, в нашій громаді зарплати становлять нижче середнього показника по області. Хоча показник фінансової спроможності Оброшинської громади із 73 громад Львівщини – вище середнього. 

#Upd: Середньомісячна зарплата за 2022 рік працівників Оброшинської сільської ради (зі всіма надбавками та преміями).

- Усе пізнається в порівнянні. Тож якщо порівнювати з іншими головами громад, голова Оброшинської ТГ має високу зарплату?

- У загальному рейтингу зарплат голів громад Львівщини, який склали львівські ЗМІ, Іван Галич із 73 голів – на 44 позиції. Виходить, значно нижче середнього показника по зарплатах.

#Upd: рейтинг.

- У цей непростий час, чи долучались працівники сільської ради до допомоги ЗСУ?

- Так, фактично з початку 2022-го, початку війни, працівники щомісяця здавали одноденні заробітки. Це в середньому по 1000 грн. Загалом за 2022 рік вдалось скерувати на допомогу військовим 347 937 грн. Продовжуємо збори одноденних заробітків.  

- Коли Ви йшли на вибори, говорили про те, що зарплати залежатимуть від рівня доходів в бюджеті. Чи вдалося збільшити за останні роки місцевий бюджет громади?

- Вдалося, фактично майже вдвічі! У 2023 році власні надходження громади зросли у порівнянні з 2022 роком на 157%, а це – близько + 60 млн. грн, які команда працівників сільської ради залучила в місцевий бюджет. Чимало! Зокрема, за рахунок залучення військового ПДФО та нових підприємств на території громади.

Відтак, логічно, що зарплати мали б бути збільшені також вдвічі, але враховуючи військовий стан, зарплати залишаються в межах середнього рівня ринку зарплат працівників ОТГ Львівського району.

 

#Upd: Тому усім, кому цікава зарплата працівників сільської ради, просимо правильно рахувати реальну суму середньомісячного доходу за наступною ФОРМУЛОЮ: 
від задекларованої зарплати відняти 19,5% та поділити на 13 = середньомісячна зарплата працівника ОТГ.

 

- За останнім рейтингом за 2023 рік, серед громад області Оброшинська ТГ – на 4 місці по всіх показниках. В порівнянні з 2022 роком, громада піднялась на 13 сходинок, що є дуже хорошим результатом. Однак, частка видатків на утримання апарату одна з найвищих. Як це можете пояснити?

Хочу пояснити рейтинг. По рейтингу ми на 4 місці. 
189% - це динаміка росту між доходами за 2023 рік у порівнянні з 2022 роком, що є дуже позитивно. Видатки на утримання апарату 21,8%. Це не тільки зарплата управлінців, а й енергоносії, закупівля палива для Школярика та інше. В нашій громаді є досить великі комунальні об'єкти (особливо Оброшинський народний дім, амбулаторія, садочок, мистецька школа), які потребують значних коштів на утримання. 

Тобто, в сусідніх громадах видатки на утримання приблизно такі ж, але у зв'язку із більшими бюджетами (бо більші громади) відповідно вказаний процент менший.

Показник 38,7% включає в себе, крім видатків на енергоносії і видатки на управління, ще й видатки на зарплати працівників садочку, шкіл, мистецької школи, спортивної школи, будинків культури та бібліотек. Враховуючи, що в нас, до прикладу, потужна культура порівняно з іншими громадами, це теж впливає на вказаний процент.

АКТУАЛЬНИЙ РЕЙТИНГ ГРОМАД ВІД ЛОВА.

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь