Оброшинська сільська рада

Львівський район, Львівська область

Забезпеченість комунальних закладів нашої громади резервним живленням

Дата: 28.11.2022 22:17
Кількість переглядів: 167

Фото без описуДетальніше про забезпеченість комунальних закладів резервним живленням поспілкувалися із начальником відділу будівництва, економічного розвитку, міжнародної співпраці та інвестицій Романом Васьковцем.



- Розкажіть про генератори, що забезпечують роботу критичної інфраструктури Оброшинської громади та й що таке критична інфраструктура загалом?

- Якщо коротко, критична інфраструктура – це об’єкти та їх системи, порушення функціонування яких може завдати значної шкоди населенню. Отож, всі комунальні заклади та установи Оброшинської об'єднаної громади забезпечені генераторами. Зокрема, у с. Ставчани наявний генератор у школі для живлення системи опалення; у приміщенні старостату/ФАПу (колишня сільська рада) – для забезпечення зв’язку та живлення системи оповіщення. У с. Конопниця генератор встановлено у Народному домі/школі та у приміщенні старостату (колишня сільська рада) для забезпечення систем опалення та оповіщення. Це однофазні генератори, основним завданням яких є  забезпечення основних потреб. Першочергово -  це теплопостачання. Також теплопостачання за допомогою генераторів забезпечене і в селі Оброшине, зокрема, дитяча мистецька школа, дитячий садочок, ЗЗСО І-ІІІст.ім Л. Шанковського. Окрім згаданої інфраструктури, одним потужним генератором резервується живлення будівлі амбулаторії, Народного дому та свердловини водопостачання по вул. Шевченка. Якщо узагальнити, в громаді працює 9 генераторів: частина з них, зокрема великий генератор потужністю 30 кВт, був придбаний ще до початку війни, решта - було одержано пізніше як технічну допомогу, завдяки співпраці Оброшинської громади з проектом ГОВЕРЛА. Хотів звернути увагу, що наявність генератора на певному об’єкті не означає, що цей об’єкт повністю забезпечений резервним живленням, особливо, якщо йдеться про велику будівлю як школа чи дитячий садок. Повторюся, що генератором заживлюються, в першу чергу, критичні системи об’єктів або їх частини: система опалення, вузол зв’язку, і т.д. Саме тому, маємо ситуації, коли на об’єкті наявний генератор, проте лише для роботи критичних систем, а не повного функціонування об’єкту. Триває війна і ми повинні розуміти, що певні незручності є неминучими. Зокрема, коли щоденно на протязі доби відсутнє електропостачання, забезпечити повноцінне водопостачання, в тому числі роботу генераторів паливно-мастильними матеріалами, дуже складно.

- Розкажіть, чому забезпечується резервним живленням робота лише одного оператора зв’язку?

- На час війни в Україні працює національний роумінг, тому на території громади достатньо забезпечити роботу одного оператора, до якого можуть приєднатися всі бажаючі. Як це зробити достатньо детально описано в мережі Інтернет та на офіційному каналі громади в Телеграм, потрібно лише вручну вибрати в налаштуваннях телефона доступного оператора. Чому допомагаємо з живленням саме Київстару? Система оповіщення працює через цього оператора, та й технічно простіше було резервувати саме його.

- Поясніть, чому трапляється так, що робота вежі зв’язку забезпечується генератором, а зв’язку немає?

 - Стосовно зв’язку потрібно пояснити, що його робота залежить не тільки від живлення вежі, що розташована в громаді, а й від роботи інших веж та вузлів, через які надходить сигнал у громаду. У більшості випадків вежа працює в звичному режимі, навіть при відсутності живлення від мережі, адже резервується генератором. В окремих складних умовах, таких, які були під час ракетних ударів по нашій області, оператор залишає змогу телефонувати та відправляти СМС, а робота інших сервісів, для прикладу швидкісний інтернет, може бути обмежена, щоб зменшити навантаження на мережу. Звісно, у разі знеструмлень чи серйозних пошкоджень центральних вузлів зв’язку, сигнал оператора у громаді зникне.

- Як забезпечується водопостачання?

-  Відносно водопостачання хочу пояснити, що незважаючи на те, що насоси на свердловині по вул. Шевченка працюють постійно, мешканці скаржаться на відсутність води, особливо верхні поверхи будинків. Така ситуація спричинена дуже великим відбором води мешканцями, які, на мою думку, формують запас води про всяк випадок, коли вимикають світло. Через це резервуар водонапірної башти спустошується швидко, а насоси не в змозі забезпечити такий дебет води. Незважаючи на те, що ведуться роботи по автоматизації роботи насоса та запуску в роботу резервної свердловини по вул. Козацькій, велике прохання до мешканців користуватись водою ощадливо та не піддаватись паніці.

 - Як вдалося забезпечити резервування живлення таких великих будівель, як амбулаторія та Народний дім у с. Оброшине? У наявності є генератор достатньої потужності?

- Так, наявний генератор потужністю 30 кВт, який вдалося підключити через підстанцію. Історія з цим генератором розпочалася ще влітку 2021 року, після серії буревіїв, що спричинили пошкодження мереж та даху закладу освіти у с. Конопниця. Громаді був потрібен потужний генератор, щоб забезпечувати критичні потреби на час відсутності постачання електроенергії. Оскільки свою трудову діяльність я розпочинав енергетиком на залізниці, тому отримав доручення від голови громади Івана Галича підібрати генератор великої потужності за розумну вартість, з ощадливим споживанням, а це означає дизельний двигун та по можливості на колісній базі, щоб була змога транспортувати його територією громади. Легке, на мій погляд, завдання виявилося доволі складним: вартість генераторів зі схожими характеристиками починалася від 350 тисяч гривень, на колісній базі ще дорожче, а саме йдеться про ціни минулого року. Постачальники хотіли одержати авансовий платіж, що додатково ускладнювало придбання такого генератора. Тоді я вирішив моніторити ринок вживаних генераторів. Восени за допомогою знайомих енергетиків вдалося знайти вживаний генератор 1994 року випуску, який стояв у резерві на об’єкті з 2-ю категорією надійності електропостачання, тому практично не використовувався. До генератора додавалася технічна документація. Продавала генератор фізична особа, що пояснює його розумну вартість 55 тисяч гривень. В грудні 2021 року продавець одержав завдаток, зібраний працівниками сільської ради та гарантував, що проведе профілактику генератора щоб підготувати його до передачі. Через Різдвяні свята процес затягнувся, однак вже на початку лютого 2022 року велися розмови про можливу війну і питання генератора ставало все актуальнішим. За два дні до війни, 22 лютого 2022 року, генератор був транспортований на територію громади. Розуміючи ситуацію, продавець віддав генератор, отримавши лише аванс та обіцянку одержати повну оплату протягом одного місяця. Саме тоді, депутат районної ради Володимир Деркач запропонував голові громади оплатити решту коштів за генератор «спільнокоштом», а саме за сприяння місцевих підприємців. Як наслідок, 25 лютого, в результаті зустрічі з підприємцями громади, сільській раді вдалося здійснити остаточний розрахунок. Тепер цей генератор забезпечує живлення трьох об’єктів критичної інфраструктури або їх частин: Амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, Народного дому (зв'язок та оповіщення) та свердловини водопостачання в с. Оброшине.

 - Розкажіть про найближчі плани, зокрема по забезпеченню об’єктів інфраструктури громади генераторами великої потужності.

- Наша громада є однією з десяти громад Львівської області, що пройшли відбір і стали партнерами проекту «ГОВЕРЛА». Завдяки  цій співпраці ми вже отримали рятувальний інвентар, захисний одяг для пожежної команди, утеплені намети та генератори. В подальшому ми очікуємо отримати від Проекту три генератори великої потужності, два по 55 кВт та один 90 кВт. Проте в часі війни важко прогнозувати терміни доставки такого обладнання, тому змушені використовувати потенціал наявних ресурсів. Також плануємо завершити розпочаті проекти з міжнародними партнерами. Зокрема найближчим часом маємо отримати два пасажирські мікроавтобуси з Німеччини та вживані планшети для дітей із малозабезпечених сімей та ВПО, щоб вони могли продовжувати онлайн навчання. Намагаємося встановити партнерства з іншими іноземними громадами.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь