Оброшинська сільська рада

Львівський район, Львівська область

Із рубрики "Інтерв'ю": Посівна кампанія-2022 в умовах війни  

Дата: 31.05.2022 15:20
Кількість переглядів: 365

Фото без описуЧим засівають землі на території об’єднаної громади, куди реалізовують продукцію та чи очікувати продовольчої кризи – далі в нашому #експрес_інтервю   

Григорій Коник, перший заступник директора Інституту з наукової роботи, професор 

Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН, який розташовується на території с. Оброшине має більш ніж півстолітню історію. Сільськогосподарські землі, з якими працюють в Інституті розташовані (більшість) у Ставчанах та Оброшині. Крім питань землеробства, працівники Інституту своєю діяльністю охоплюють галузь насінництва зернових культур, хімізації, кормовиробництва, овочівництва, захисту рослин, тваринництва

- Розкажіть більше, чим цьогоріч працівники Інституту засіяли поля? 

- Структура посівних площ не змінилась. Восени засіяли землі озимою пшеницею, ріпаком. Навесні – ячмінь, овес, сою, соняшник і звичайно садили картоплю. Сподіваємось на добрий урожай.

- Яка загальна площа посівів? 

- В підпорядкуванні Інституту числиться більше 600 га сільськогосподарських земель на території сіл Ставчани та Оброшина. З них майже 50 га відведено під дослідні ділянки, де ведемо наукову діяльність.

Крім того, в нас є структурний підрозділ в Дрогобицькому районі (Передкарпатський відділ наукових досліджень, де є 200 га землі). Ця структурна одиниця займається в основному вирощуванням багаторічних трав, в тому числі це газонні трави, на які був чималий попит в попередні роки. 

- Куди реалізовуєте вирощену продукцію?

- У насінневі господарства, особисті селянські та фермерські господарства. 

- Як у час війни з технікою, паливно-мастильними матеріалами, насінням? 

- Техніку до робіт заздалегідь підготували. З насінням теж не було проблем, бо в основному в нас своє насіння. З паливно-мастильними матеріалами, як і у всіх – проблемно. Але попри все усі весняно-польові роботи проведено в оптимальні терміни. 

- Чи можуть мешканці придбати вирощену продукцію?

- Так, можуть. Ми регулярно пишемо на нашому сайті про це (https://isgkr.com.ua/index.php). Після того, як зберемо цьогорічний урожай, думаю, надалі зможемо мешканцям реалізовувати готову продукцію. 

Також зазначу, що наші спеціалісти в Інституті готові надати консультаційні послуги. Наприклад, який краще сорт пшениці посіяти чи якою хімією обробити рослину від шкідників. Для цього можна зателефонувати за ном. +38 (032) 302-82-65 або безпосередньо навідатись в приміщення Інституту. 

- Цікаво, що є дослідне поле, де Інститут роками без змін проводить досліди.

- Справді в нас є два стаціонари – один у відділі агрохімії і ґрунтознавства (в Оброшині), інший - у відділі кормовиробництва, який розташований у Ставчанах. Вони занесені до Державного реєстру, готуємо відповідні документи, щоб подати його на затвердження як національне надбання. Незмінно впродовж 40-50 років на цих ділянках ми ведемо спостережливі роботи щодо змін в ґрунті чи спостерігаємо видовий ботанічний склад трав. На цих стаціонарах захищено низку дисертаційних, докторських, кандидатських робіт. 

- На Вашу думку, чи буде продовольча криза?

Україна є житницею у світі. Максимальну кількість площ, які можна було засіяти – засіяли. Дасть Бог, зберемо озимі та ярі культури і все буде добре. В Мінагрополітики анонсували, що в нас продовольчих запасів мінімум як на 2 роки. Тому, думаю, з продуктами все буде в порядку. Інша справа – цінова політика.

#експрес_інтервю



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь