Оброшинська сільська рада

Львівський район, Львівська область

Із рубрики "знайомство": Ярослав Хом'як

Дата: 15.02.2022 14:50
Кількість переглядів: 443

Фото без описуПродовжуємо вас знайомити із особистостями, які працюють в Оброшинській громаді. Відповідаємо на найпоширеніші запитання у теперішній час щодо першочергових дій при надзвичайних ситуаціях.

Ярослав Хом’як, начальник відділу з питань цивільного захисту, мобілізаційної роботи, житлово-комунального господарства та благоустрою Оброшинської сільської ради.

- Що таке надзвичайна ситуація?

- Надзвичайна ситуація – це порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об’єктах або територіях, спричинених аварією, катастрофою, епідемією, стихійним лихом, великою пожежею, застосуванням засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат. Але не кожна ситуація може бути визнана надзвичайною. Лише, якщо ситуація підпадає під дію наказу МВС «Про затвердження Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій». Також визначається рівень надзвичайної ситуації: місцевого, регіонального чи державного рівня.

- Що робити при виникненні надзвичайних ситуацій?

 - Для початку не панікувати. В нашій громаді є система оповіщення. Почуєте повідомлення цивільного захисту, яке транслюватимуть по гучномовцях та засобах ретрансляції – дітей відповідно до нього.

Зауважте, більшість нещасних випадків під час аварій - результат необдуманих дій. Небезпечні ситуації можуть виникнути скрізь, але якщо ви до них готові, то вони не завдадуть шкоди.

 - Яка на сьогодні ситуація в громаді з укриттями?

 - В Оброшинській громаді є 13 найпростіших укриттів для населення в разі виникнення надзвичайної ситуації ( з розрахунку 1 кв. м. на людину). На просп. Вольського (в кожному будинку), Народному домі с. Оброшине (вул. Шевченка, 5), Інституті сільського господарства (вул. Грушевського, 5), Оброшинській амбулаторії (просп. Вольського, 9). В Ставчанах та Конопниці – на окремих приватних садибах, де є підвальні приміщення.

На сайті ДСНС також є Інтерактивна карта захисних споруд цивільного захисту Львівської області, яка загалом показує сховища та протирадіаційні укриття. Ознайомитись можна тут: https://lv.dsns.gov.ua/.../Interaktivna-karta-zahisnih...

- Як і за яким принципом працює система оповіщення в громаді?

 - У нашій громаді система оповіщення запрацювала з грудня 2021 року. Сама система оповіщення встановлена на будівлях сільських рад с.Оброшине, с.Ставчани, с.Конопниця, а також на службовому автомобілі.

У випадку якщо почуєте сигнал ''Увага всім'', то слід в такому разі включити місцеву частоту радіо або телевізор, в якому повинно звучати повідомлення причини такої тривоги. Існує також спеціальна багатоканальна лінія, здійснивши дзвінок на яку, можна дізнатися безпосередньо що відбулося, та де це сталося. Номер телефону цієї лінії: 0 800 600 491.

- Що повинно міститися в базовій тривожній валізі на випадок виникнення НС?

- В першу чергу потрібно визначитися з самою «валізою» і чим зарадить ця валізка. У списку необхідних речей: документи, гроші, цінні речі, медикаменти першої необхідності, базовий набір одягу та взуття, пакунок з їжею та засоби гігієни. Та наразі скуповувати все в магазинах та робити великі запаси їжі необхідності немає.

 - Як мешканцям громади, у разі потреби, зв’язатися з відділом цивільного захисту Оброшинської сільської ради?

 - Прийомні дні – вівторок-четвер з 09.00 до 18.00 (обід 13.00-14.00) у другому адміністративному приміщенні Оброшинської сільської ради (амбулаторія с. Оброшине, 1 поверх). Наші контактні дані: 067-245-69-40, службовий телефон сільської ради - (032) 227-95-00.

Довідково.

Попереднє місце праці: 2002-2005 – начальник міжрайонного відділу податкової міліції Буської МДПІ у Львівській області, 2007-2010 - начальник Українського науково-дослідного інституту пожежної безпеки МНС України м. Київ, Полковник служби цивільного захисту (у відставці).

#експрес_інтервю


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь