Оброшинська сільська рада

Львівський район, Львівська область

Процедура купівлі-продажу земельної ділянки

Дата: 12.11.2021 14:22
Кількість переглядів: 486

Відкриття ринку землі в Україні - подія, що поставила безліч запитань перед фермерами та власниками земельних паїв, це нове явище для нашої країни.

Крок 1. З чого потрібно починати?

Для продавців першим кроком є надання інформації про продаж. Про намір продати земельну ділянку власник має повідомити громаду і потенційних покупців: безпосередньо звернутися до фермерів (наприклад з якими укладена оренда); розмістити оголошення на різноманітних сайтах в інтернеті; виставити лот на спеціалізованих платформах чи біржах.

Крок 2. Оцінка земельної ділянки

Наступним кроком є оцінка землі, особливо це стосується випадків, коли ділянку було знайдено без допомоги онлайн-сервісів. Фахівці радять спочатку знайти певну ділянку на «Публічній кадастровій карті» та перевірити наявність кадастрового номера. Якщо ділянка його не має, то продавцю потрібно звернутися до проєктної організації для його присвоєння.

Ділянка повинна мати кадастровий номер, бути внесеною на кадастрову карту та відомості про неї мають міститись в реєстрі речових прав на нерухоме майно, на неї не накладено арешт.

Нагадуємо що публічна кадастрова карта є доступною для ознайомлення всім бажаючим, тому ви можете знайти ділянку на місцевості та дізнатись її кадастровий номер та чи існують накладки земельних ділянок.

Крок 3. Що треба знати про документи?

Купувати землю можуть не тільки фізичні особи - громадяни України, а й ОТГ і держава. Укладання угоди про придбання землі здійснюється під керівництвом нотаріуса. Для підписання договору потрібен такий перелік документів:

довідка про цільове призначення обраної ділянки. Якщо купівля землі здійснюється для ведення фермерської діяльності, тоді у довідці має бути зазначено, що ділянка призначена для ведення особистого селянського господарства;

витяг із бази Державного земельного кадастру (оригінал). Середня вартість цього документа становить приблизно 100 грн;

експертна оцінка земельної ділянки. Цю процедуру потрібно замовляти у спеціалізованих організаціях, що надають послугу експертної оцінки землі. Приблизна вартість такої послуги становить 1000 грн;

документ про право власності на земельну ділянку. Найчастіше це наказ Держгеокадастру, рішення сільської ради або ОТГ;

оригінал витягу із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Якщо об’єкт у ньому був відсутній, то на момент укладання угоди ділянку можна буде зареєструвати, але будьте готові сплатити адміністративний збір;

документи учасників угоди: для фізичних осіб - паспорт та ІПН, а для юридичних осіб — установчі документи.

Через 3–5 днів після реєстрації права власності та сплати адміністративного збору покупець стає повноправним власником землі.

Поради продавцям

З 1 липня 2021 року в Україні був скасований мораторій на продаж сільськогосподарських земель. А це означає, що власникам землі потрібно переглянути документи на землю, навіть якщо у найближчий час продаж землі не планується.

Передусім зверніть увагу на те, чи зареєстрована ділянка у реєстрі Держгеокадастру. Якщо у вас на руках державний акт старого зразка, то потрібно звернутися в Держгеокадастр, щоб відновити та встановити межі ділянки в натурі для майбутньої реєстрації речових прав.

Не забудьте внести відомості про ділянку до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Виконання цих процедур заздалегідь значно пришвидшить у майбутньому підписання угоди та допоможе зекономити час.

Кілька слів про вартість

Слід зазначити, що на формування вартості впливає розташування ділянки, площа, показники середньої врожайності, нормативна грошова оцінка тощо.

Оскільки кількість укладених угод купівлі-продажу землі замала, то за основу для розрахунку вартості було взято ціну оренди земельних ділянок. Таким чином, 2020 року оренда 1 га в Україні становила 3425 грн, а ставка за довгостроковим кредитом — 6,7% (в іноземній валюті). Тому на сьогодні середня вартість землі в Україні становить 51,2 тис. грн за гектар.

Як перевірити договір?

Хочете придбати землю? Потрібно визначитися з об’єктом, перевірити інформацію щодо бажаної землі, проаналізувати задану вартість, звернутися до нотаріуса, підготувати документи, почекати приблизно тиждень та отримати свідоцтво на право власності.

Більш детальну інформацію по даному та інших питаннях ви можете знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/.

Додаткову інформацію або консультацію з правових питань можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103 чи в Львівському МЦ з НБВПД за адресом: м. Львів, вул. Винниченка, 30, тел.: (032) 255-65-71, тел.: (032)255-36-65 еmail: lviv2.lviv@legalaid.lviv.ua чи в бюро правової допомоги в вашому районі. На період дії карантину існує попередній запис для прийому, рекомендуємо звертатись в телефонному режимі.

Інформує Львіське БПД та Львіський місцевий центр з надання БВПД. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь