Оброшинська сільська рада

Львівський район, Львівська область

Іван Галич: "Крокуємо у 2021 рік з впевненістю, що громада має усі можливості бути успішною"

Дата: 31.12.2020 19:13
Кількість переглядів: 2363

Фото без опису

25 жовтня мешканці сіл Оброшине, Ставчани та Конопниця цьогоріч уперше обирали керівника для новоствореної Оброшинської об'єднаної громади. Тоді на виборах переміг 36-річний Іван Галич - місцевий мешканець села Оброшине. До цього досяг успіхів у юридичній справі. Сьогодні ж свої знання та досвід застосовує на посаді керівника громади. Як це керувати об'єднаною громадою, про перші виклики, успіхи та плани на майбутнє - читайте далі докладніше.

  • Про перші завдання на новій посаді 

- Іване Борисовичу, позаду два місяці роботи відколи Вас обрали головою Оброшинської сільської ради. З якими викликами зіткнулися за цей час?

- Перша сесія відбулась 24 листопада. Тоді я склав присягу і отримав повноваження. Одразу виникло чимало питань, у першу чергу пов’язаних із приєднанням двох сільських рад, і як наслідок із масою реєстраційних дій, переоформленням цифрових підписів, печаток, створенням старостинських округів, тощо. Разом з тим, необхідно було до 10 грудня розробити спільний бюджет вже об’єднаної громади із врахуванням переходу працівників та закладів освіти, культури і медицини (трьох сіл) під управління сільської ради. Паралельно провести тендерні закупівлі енергоносіїв для цих закладів. Також, інвентаризували усе майно, яке рахується за школами, садочком, народними домами та амбулаторіями.

Все це робив існуючий склад сільської ради, адже згідно законодавства, працівники установи продовжують виконувати свої обов’язки впродовж двох місяців з моменту оголошення про їх вивільнення. Також, довелось нагально переформатувати роботу житлово-комунального сектору для забезпечення потреб об’єднаних громад, адже розпочався зимовий період. Поміж тим, ми отримували десятки звернень від мешканців шести населених пунктів, зокрема, щодо постійних проблем із енергопостачанням.

Після того як розробили структуру виконавчого апарату нової територіальної громади, зіштовхнулись із основною проблемою - його розміщенням та технічним забезпеченням. Адже практично усі функції та послуги, які надавались у Пустомитівському районі, тепер надаватиме наша сільська рада. Відповідно, почали активно проробляти варіанти використання наявних приміщень та будівель, розташованих на нашій території. 

- Які результати роботи вже видимі для громади? 

- В першу чергу забезпечили безперебійне надання послуг та видачу документів на території усіх сіл. Важливо, що маємо розроблений, погоджений та затверджений бюджет громади на 2021 рік. 
За два місяці провели чотири засідання сесії та одне засідання виконавчого комітету, на яких створили Центр первинної медико-санітарної допомоги Оброшинської сільської ради; Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту, як юридичну особу; виступили засновниками КП «Архітектурно-планувальне бюро об’єднаних громад» і отримали частку на майно колишньої Пустомитівської районної ради; створили старостинські округи.

За сприяння місцевих депутатів районної ради та Першого заступника Антона Кустика, вдалось виділити з районного бюджету кошти на добудову стадіону в с. Ставчани; на завершення капітального ремонту вул. Полуботка в с. Конопниця; на поточний ремонт доріг в с. Оброшино; на додаткову дотацію на захищені статті по селах Конопниця і Ставчани; на закупівлю лавочок на пр. Вольського в с. Оброшине, обігрівальних ламп для сцени Народного дому та засобів відеоспостереження для Оброшинської ЗОШ. Замінили вікна на енергозберігаючі в Конопницькій ЗОШ. Для громади отримали автомобіль Chery Tiggo 2 від КП «Архітектурно-планувальне бюро об’єднаних громад». 

Ще встигли зробити поточні ремонти частини вулиць Б.Хмельницького та М.Коцюбинського в с. Оброшине за виділенні районною радою кошти. Проводимо ремонтні роботи в приміщеннях, де розмістимо апарат сільської ради.

Крім того, зазначу, ми запланували реформу комунального підприємства "Оброшин". Хочемо вибудувати інший підхід до надання послуг. За сприяння місцевих підприємців почали відновлювати техніку. Уже вдалося відремонтувати трактор, на черзі екскаватор. 

- Місцеві жителі Оброшина мають постійні проблеми з електроенергією. Чи вирішуєте це питання? 

- Попередньо погодили можливість розміщення нової електричної підстанції та повноцінний ремонт підстанції розміщеної в ресторані «Золотий Колос», що має сприяти відновленню належного електропостачання в селі Оброшине.

- А щодо недобудованого садочка в Ставчанах? 

- Проєкт по садочку подано на Державний фонд регіонального розвитку і ми готові надалі гарантувати співфінансування на закінчення будівельних робіт.

- Які труднощі вже відчули у роботі? 

- Брак часу…

- Як обираєте людей в команду?

- Лише звертаю увагу чи насправді людина у своїй справі фахова, ефективна і порядна. Найважливіше, щоб мала бажання працювати. Це визначально. Якщо таких людей об'єднати навколо ідеї заможної громади, то тоді буде результат. 

- Розкажіть, яку ціль Ви собі поставили на цій посаді?

- Знаю точно, що хочу жити в успішній і заможній громаді! За ці п'ять років, або й швидше, мені б хотілось закласти під це міцний фундамент.   

  • Про бюджет та комунікацію з владою

- Чи будете реорганізовувати заклади освіти, культури та медицини в Оброшинській громаді після об'єднання?

- Ні, поки мови про це не має. Швидше говоримо про оптимізацію закладів. Адже ці галузі раніше фінансувались з районного бюджету і прискіпливо до їх роботи ніхто не ставився. Ми хочемо покращувати їх умови і можливості роботи. Однак, будемо пильно слідкувати чи ефективно використовуються кошти громади у цих сферах. Створили і вже зареєстрували Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту, як юридичну особу, який саме цим і займатиметься. 

- Як з Нового року здійснюватимуть в громаді соціальні виплати?

- Ми створили соціальний відділ, який розташуємо в Оброшинській амбулаторії. Там можна буде отримати усю необхідну консультацію. 

- 22 грудня на сесії ухвалили важливий документ для життя громади - місцевий бюджет на 2021 рік. Проте місцеві депутати назвали його бюджетом утримання апарату, бо, мовляв, нічого не залишається на розвиток громади.   

- Це перший бюджет нашої об'єднаної громади. Він, можливо, не досконалий, але реальний. Загальна сума бюджету - близько 70 мільйонів гривень, з них близько 20 мільйонів гривень передбачених на освітню субвенцію. Важливо було передбачити кошти не лише на апарат сільської ради, а й на освіту, культуру, медицину, комунальні послуги. Але ми вже бачимо, що ці цифри переглядатимуться впродовж року. Надлишки зможемо спрямовувати якраз в бюджет розвитку. Водночас не можемо допустити того, щоб на важливі галузі в громаді з часом не вистачило бюджетних коштів. Тому заклали максимальні суми.

Зараз громада вкладає значні кошти в людський ресурс, тобто в апарат, який має ці кошти примножити. Інших варіантів як збільшити надходження немає. Бо гроші заробляють саме люди. І тому люди мають бути фахові. Також зауважу, що структура сільської ради, створювалась з урахуванням вимог законодавства та необхідності належного забезпечення мешканців усіма послугами. При цьому витрати на весь апарат сільської ради не перевищуватимуть 35% від дохідної частини бюджету.  

- Важливо на майбутнє, щоб громада була спроможною. Які шанси в Оброшинської об'єднаної громади?

- Стартові позиції невисокі, але потенціал вищий, ніж у інших. Вважаю, що маємо дуже високий людський інтелектуальний ресурс. Разом з тим, є чимало людей, які мають власну справу, проживають на території громади, але не сплачують податки у місцевій бюджет. Знаю, що багато з них не проти, аби сплачувати їх тут. Для цього їм потрібно створити відповідні умови і налагодити комунікацію. Також, великий плюс у тому, що територіально ми близько розташовані до Львова. Це також може приносити додатковий дохід, якщо розвивати наші навколишні території. Окрім того, маємо цікаві архітектурні пам'ятки, на базі яких можемо розвивати нові туристичні шляхи, що сприятиме додатковим надходженням до бюджету.

- Як громаді ефективно комунікувати з владою?

- Для цього ми створили офіційний сайт громади. Його будемо наповнювати актуальними новинами та інформацією про прийняті рішення. Буде можливість писати електронні звернення. На них будемо надавати офіційну відповідь. Поки ще повноцінно не запрацював сайт, намагаюсь реагувати при можливості на питання людей в соціальних мережах та на особистих зустрічах у прийомні дні (вівторок та четвер з 10:00 до 13:00). 

- Підсумуємо: з чим крокує Оброшинська об'єднана громада у Новий 2021 рік?

- Ми прийняли бюджет для громади та налагодили співпрацю між депутатським корпусом та апаратом сільської ради. То ж крокуємо у 2021 рік з певністю, що громада має всі можливості бути успішною і заможною за умови, що до цього докладатимуть зусилля усіх, хто тут живе. 

Принагідно перед новорічними і Різдвяними святами хочу побажати нашим мешканцям витримки, віри і добра. Добра один одному та один до одного. Адже у теперішній час великих розчарувань та негативу потрібно об’єднувати зусилля та знаходити порозуміння. Нехай у Новому році нам вдається задумане! Щасливого Нового року та Різдва Христового!

P.S. Це одне із перших інтерв'ю з представниками новообраної місцевої влади Оброшинської громади. Далі буде цікаво та дещо експериментально. Залишайтеся з нами та слідкуйте за новинами на офіційному сайті громади obroshynska-gromada.gov.ua і підписуйтесь на нашу сторінку у Фейсбуці: cutt.ly/ujrgUVQ.

Розмовляла Марія Терендій
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь