Оброшинська сільська рада

Львівський район, Львівська область

Іван Галич: "Аби щось мати – треба наполегливо працювати"

Дата: 16.08.2021 11:56
Кількість переглядів: 582

Фото без опису У розгорнутому інтерв’ю газеті «Голос Народу» голова громади Іван Галич розповів, як розвивається та чим живе новостворена Оброшинська об’єднана ТГ.

Запрошуємо до читання:

https://drive.google.com/file/d/18eaOZdHSn-xV7LFWeDtLuSYjTeII6hON/view (PDF-версія).

 

Наприкінці минулого року на адміністративній карті появилась новостворена Оброшинська об’єднана територіальна громада, до якої входять села Оброшине, Ставчани, Конопниця, Дібрівки, Підгайці та Пришляки. Її очолив активний громадський діяч, знаний адвокат Іван Борисович Галич. Ми поцікавились у голови, як розвивається та чим живе очолювана ним громада.

- З чого розпочали свою роботу на цій посаді?

- 24 листопада 2020 року відбулась перша сесія новоствореної громади. Розпочали свою роботу з інвентаризації майна. На цей час у комунальному підприємстві був один екскаватор та один трактор, які потребували ремонту. Щодо техніки, забігаючи наперед скажу, що вже восени будемо мати на озброєнні новий екскаватор з навісним обладнанням. Перемогли у конкурсі середніх проектів обласної ради, завдяки чому вдалось залучити більше мільйона гривень з обласного бюджету.

Під час приєднання двох сільських рад (Конопниці та Ставчан) виникало чимало рутинної паперової роботи (зміна рахунків, реквізитів і т.д.). Практично ми розпочинали все з нуля, створювали відділи освіти, культури, медицини, соціального захисту. Потрібно було приймати людей на роботу та забезпечити зарплатою. До речі, у нас найменший штат працівників сільської ради серед ОТГ колишнього Пустомитівського району, хоча повноваження у всіх однакові. Середньо-статистична зарплата працівників ради є середньою у порівнянні з сусідніми об’єднаними територіальними громадами.

Одразу на початку грудня випав перший сніг. Якщо чесно, ми до цього не були готові, оскільки матеріально-технічна база КП “Оброшин”, на той час, практично була відсутня. Однак, спільними зусиллями з місцевими мешканцями та приватними підприємцями, зокрема ПП «Оліяр» та ТзОВ «Транс-сервіс-1» (за що їм особливо вдячний), вдалось втримати під частковим контролем зимові примхи погоди.

Ще однією проблемою було розміщення апарату сільської ради. Ми навіть переобладнали колишню сесійну залу під два кабінети. Оскільки прийняли на баланс місцеву амбулаторію, в якій не всі приміщення використовувались на повну, то після  погоджень з головним лікарем, розмістили там соціальний, цивільний та освітній відділи ради. Вважаю це рішення правильним, оскільки на нас лягла оплата  комунальних послуг усіх комунальних установ громади, зокрема приміщення амбулаторії, яке знаходиться в самому центрі села і мешканцям зручно туди потрапити.

Розпочали роботу і над сайтом громади, створили громадську раду, сторінку ОТГ у Фейсбуці, також в прямому ефірі почали вести трансляції сесій.

Після зими розпочались паводки. Маємо декілька вулиць у Ставчанах та Оброшині, які постійно підтоплює. Довелось оперативно вирішувати ці питання.

Ще однією проблемою у всіх селах громади є постійні аварійні ситуації зі світлом. До прикладу, в Оброшині стара підстанція, що знаходиться в ресторані, неспроможна справитись з навантаженням, яке постійно зростає. Так, на сьогоднішній день, на завершальному етапі проект по встановленню нової підстанції (вул. Стуса), а стару після передачі на баланс Львівобленерго, буде відремонтовано. Прийнятий протокол комісії з надзвичайних ситуацій, щодо завчасного інформування про позапланові відключення електроенергії та забезпечення функціонування послуг мобільного зв’язку за відсутності електропостачання.

- Нещодавно ви звітували перед громадою за проведену роботу у першому півріччі цього року. Що вдалось зробити за цей період?

- Це були важкі місяці встановлення об’єднаної громади. Все доводилось розпочинати з чистого аркуша. Разом з депутатами та працівниками сільської ради вчились та набували досвіду. Думаю, це були плідні шість місяців. На території громади є три школи, три Народні доми, три бібліотеки, школа мистецтв та один дошкільний навчальний заклад. Усі вони потребують належної підтримки та фінансування. У березні створили КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги», на базі якого працюють три медустанови – дві амболаторії та один фельдшерсько-акушерський пункт. Користуючись нагодою, хочу звернутись до мешканців і закликати їх підписувати декларації з місцевими лікарями, адже від цього залежить фінансування медицини.

За пів року нам вдалось провести часткові поточні ремонти доріг в Оброшині по вул.М.Коцюбинського, Т.Шевченка, Б.Хмельницького. В Конопниці – вул.І.Івасюка, А.Шептицького, С. Бандери. У Ставчанах частково відремонтували вулиці Галицька, Польова, М.Кривоноса та вулицю Д.Галицького у Підгайцях. Окрім цього замінили 250 метрів центральної магістральної труби в Оброшині. Ведуться роботи із заміни інженерних мереж в багатоповерхових будинках. Ці мережі вже вичерпали свій ліміт експлуатації і постійно траплялись прориви, які доводилось оперативно ліквідовувати.

Розпочалась реорганізація ДЮСШ «Надія». З наступного навчального року, в громаді будуть функціонувати секції з волейболу, баскетболу, футболу, настільного тенісу, стрільби з лука, карате та боксу. Створено молодіжну раду. Реалізовуємо соціальний проект «Активні парки – локації здорової України». В рамках якого професійний тренер безкоштовно проводить заняття з аеробіки. На території громади розроблені веломаршрути.

Нещодавно розробили та прийняли програму створення місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення, яка незабаром буде втілена на території наших сіл. Також організовано добровільну пожежну дружину. До неї зголосились одинадцять мешканців. Вони будуть забезпечені належним одягом та обладнанням. Провели ремонт у приміщеннях сільської ради, закупили необхідне обладнання, створили необхідні умови для працівників. В планах створення добровільної муніципальної варти.

Триває процес приєднання до електронно-торгової системи (ЕТС) для забезпечення фіксування процесу передачі в оренду об’єктів комунальної власності.

Стосовно освіти, то тут розроблено стратегію її розвитку, переоформлено статути закладів. Проведено конкурс на посаду директорів шкіл. У закладі дошкільної освіти «Троянда» запроваджено систему HAASP (система безпечного харчування). В цьому ж закладі створено клас інклюзивної групи. Зараз реалізовується проект щодо придбання сантехнічного обладнання для садочку в Оброшині.

Також виграли обласні проекти по співфінансуванню заміни вікон і дверей у Народному домі села Оброшине, ремонту ФАПу у Конопниці та встановлення вуличного освітлення і відеоспостереження в цьому ж селі. Буде проведений ремонт в місцевому тирі, де молодь навчатиметься стрільбі з лука. В майбутньому там походитиме допризовна підготовка.

На території Оброшина є великий сад, який ми почали окультурювати. Нещодавно висадили близько двохсот нових саджанців. Зупинятись на цьому  не плануємо, хочемо щоб за декілька років він був повністю доглянутий та став окрасою громади.

Активно працюємо і в соціальному напрямку. Всі допомоги та соціальні послуги тепер надаються нашим відділом соціальної роботи. Так, до прикладу прийняли та виплатили 247 соціальних допомог. Створили так звані бокси для одягу, близько пів сотні дітей з малозабезпечених, багатодітних сімей та учасників АТО, відпочило та оздоровилось у таборах «Молода Гвардія», «Артек», «Таврія», «Лісотехнік», «Динамо». У новоствореній службі у справах дітей вже стоїть на обліку одинадцять дітей. Маємо й учасників АТО, яким намагаємось сприяти у вирішенні їхніх проблем.

Не оминаємо увагою і культуру. Наша музична школа є переможцем у конкурсі «Топ 10 мистецьких шкіл» і кошти, що отримані в рамках конкурсу, будуть скеровані на закупівлю музичних інструментів. Учні є постійними переможцями різноманітних всеукраїнських та міжнародних конкурсів, тож намагаємось всіляко підтримувати молоді таланти і створювати для них необхідні умови навчання. В найближчих планах завершити ремонти у музичних класах.

Цього літа ми бачимо, що погода не скупиться на буревії, які завдають чималої шкоди, тож обстежили дерева і провели обрізку на аварійних ділянках.

- Над чим працюєте зараз?

- Важливим є завершити будівництво спорткомплексу у Ставчанах та школи в Оброшині. Подали документи на декілька програм щодо співфінансування будівництва дитячого садочка у Ставчанах. Розпочинаємо капітальний ремонт дороги по вул.М.Коцюбинського в Оброшині та вул.М.Шашкевича в Ставчанах. На черзі вул. Івасюка в Конопниці.

Найближчим часом мають розпочатись ремонтні роботи у ФАПі села Конопниця. А наступного року ремонту чекають медичні установи в Оброшині та Ставчанах.

Розпочинаємо роботи з автоматизації на свердловинах в селі Оброшине (вулиці Козацька та Т.Шевченка), розробляється схема санітарного очищення. Згодом плануємо сортування сміття. Залучили співфінансування з обласного бюджету на виготовлення генерального плану в с.Конопниця. До кінця року маємо розробити стратегію розвитку громади і запланувати бюджет на три наступні роки. Маємо у планах ввести у школах IT-курси.

Незабаром, завдяки державному фінансуванню, відкриємо центр надання адміністративних послуг у громаді. Так, перемогли у конкурсі та залучили з державного бюджету близько одного мільйона гривень.

Нещодавно підписали угоду про співпрацю з гміною Фредрополь (Республіка Польща). Це дасть змогу подаватися нам на різноманітні міжнародні гранди. Зокрема, таким чином плануємо відновити пам’ятку архітектури - палац Архиєпископів та реалізувати проекти у сфері екології. Так, одними з найважливіших проблем усієї громади є водозабезпечення та каналізування.

Найближчим часом подамо на затвердження громаді логотип та бренд-бук нашої ОТГ.

Маємо проблеми і з транспортним сполученням маршрутних автобусів у наших селах. Нажаль це питання не просто врегулювати, враховуючи відсутність відповідних повноважень у громади. Однак, внаслідок ряду зустрічей, вдалось домовитись з перевізниками і сподіваюсь, що тепер вони дотримуватимуться встановленого графіку проїзду.

Хочу, аби мешканці розуміли, що пів року - це замалий термін, аби побачити багато реальних змін. Однак, процес запущено і незабаром ми всі почнемо бачити результати проведеної роботи. Для того аби щось мати, чогось досягти – потрібно наполегливо працювати і не зважаючи на труднощі, впевнено йти до мети. Тоді заплановане неодмінно реалізується.

- Як співпрацюєте з підприємцями?

- Це основні наповнювачі бюджету. І всі прекрасно розуміють, що від їхніх податків залежать видатки громади. Вважаю, що наше головне завдання – створити сприятливі умови для підприємців, аби вони мали усі можливості для ведення свого бізнесу, а відтак розвитку та економічного зростання. На початок осені плануємо запросити до себе навколишніх підприємців аби продемонструвати їм наш потенціал та зацікавити їх співробітництвом.

- Чи відчуваєте підтримку депутатського корпусу?

- Безперечно. За цей час проведено 12 засідань сільської ради та шість засідань виконавчого комітету. Прийнято безліч важливих рішень, що стосуються життєдіяльності громади. Радий, що усі народні обранці добре розуміють для чого вони сюди прийшли. Тепер, після децентралізації, тільки від нас самих залежить розвиток громади. Тож хочу щиро подякувати депутатському корпусу, та апарату ради за цей непростий шлях встановлення, який разом пройшли і побажати усім сил та здоров’я у реалізації наших планів та ідей у майбутньому. Мешканцям громади щиро дякую за співпрацю, терпіння та розуміння. Усі проблеми відразу не вирішити. Роботи попереду чимало, але разом зуміємо досягти успіху. Переконаний, що з часом наша громада буде серед лідерів, а її мешканці житимуть  у комфортних та сучасних умовах.

Ігор Салабай

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь